fbpx

Какво е Shell Eco-marathon

Participating teams congregate for the family photo during day one of Shell Make the Future Live 2019 at the Brooklands motor racing circuit, Weybridge, Surrey, UK.

 
Shell Eco-маратон е състезание за среднo училищни и университетски студентски екипи по целия свят, осигуряващо съвместна платформа за получаване на практически опит в постигането на ултраенергийна ефективност. Има два вида надпревари : Challenger събития за начинаещи отбори, които се явяват за първи път и регионални събития за квалифицирани отбори.

По целия свят програмата вдъхновява хиляди студенти да работят съвместно, за да поставят своите теории за енергийна ефективност на тест, използвайки авангардни технологии, критично мислене и иновативни идеи.
Има два типа класове превозни средства, от които могат да избират и да проектират:

UrbanConcept: превозни средства, които имат доста познати характеристики на съвременния автомобил (винаги 4 колела)

Прототип: ултра-ефективни, леки превозни средства (обикновено 3 колела)

След като изберат категорията в която да участват, имат право да изберат двигатели според енергийната категория:

-	Двигател с вътрешно горене (бензин, дизел, етанол)
-	Електрически двигател с акумулаторна батерия
-	Двигател тип „Водородна горивна клетка“

В рамките на Shell Eco-маратон има две глобални състезания.

Shell екомаратон предизвикателство за пробег

Екипите се състезават с превозни средства, създадени от ученици, за да видят кой може да извърши най-дълъг пробег на пистата, използвайки най-малко количество енергия. Има два класа превозни средства: Prototype и UrbanConcept. За всеки клас превозно средство има определени времеви интервали, с които да се състезават на пистата.

Световно първенство за шофьори на екомаратон

Най-енергийно ефективните UrbanConcept автомобили се връщат на пистата за състезание. Този път на всяко превозно средство се отделя определено количество енергия и победител е първата кола, която премине финалната линия, без да изчерпва своята енергия!

Техническа инспекция

Изграждането на енергийно ефективното превозно средство е само половината от цялостното участие в състезанието. Екипите също трябва да завършат няколко фази на проектиране. Техническият преглед е последният момент, преди участниците да получат достъп до пистата. Тук Техническият екип на Shell Eco-Marathon изследва критичните аспекти на всяко превозно средство, докато проверява характеристиките за безопасност и спазването на официалните правила за екомаратон Shell.