fbpx

Моторното масло: Тайната на успеха на Ферари във Формула 1

Formula One race and driver imagery of Scuderia Ferrari at the 2020 Turkish GP

Моторното масло е ключът към здравето и доброто поведение на пътя на всяка една модерна кола. Всеки шофьор днес е наясно, че без качествено масло за своя двигател няма как колата му да функционира правилно. Колко важни обаче са моторните масла за състезателните коли и дали това не е тайната за успеха на един от водещите отбори във Формула 1- Скудерия Ферари?   

През далечната 1929 Енцо Ферари създава състезателния тим на Ферари с една единствена цел – да бъде номер едно на пистите на Формула 1. Днес, близо 100 години по-късно мечтата на Енцо от Модена е реалност. Ферари е една от най-харесваните и разпознаваеми марки, а до голяма степен това се дължи на успехите на Скудерия Ферари във Формула 1, които превръщат италианската компания в икона за състезанието.  

Редом с неуморния труд на целия екип и състезатели от Ферари, безспорно с ключова роля зад успехите на компанията е и моторното масло Shell Helix Ultra. Моторното масло на компанията е критичен елемент от иновативната работа на Ферари, която се прилага както на съзтезателната писта, така и на обикновенните пътища по целия свят.

Всъщност смазките, открити в мощните състезателни двигатели на Скудерия Ферари, споделят много от същите градивни елементи (базови масла и добавки) като тези в Shell Helix Ultra с технология PurePlus, достъпна за пътни клиенти по целия свят. Плюс това, всеки автомобил GT, който тръгва от завода на Ferrari, е пълен с моторни масла Shell Helix Ultra Synthetic.

„Изискванията и натоварванията на двигател от Формула 1 са изключителни. Нуждаем се от него, за да се представим възможно най-добре всеки път и да продължи за няколко състезания. Shell Helix Ultra помага да се осигури както защитата, така и производителността, от която се нуждаем, за да свършим работата на пистата. ” – признава състезателят от Скудерия Ферари Себастиан Фетел.

Без значение какво е задвижването, Shell Helix Ultra осигурява превъзходна защита срещу напрежение и износване на двигателя и тъй като Shell Helix Ultra е модерен синтетичен синтез, произведен от природен газ; той е по-силен и по-малко летлив на молекулярно ниво от тези, произведени от традиционна суровина. Той остава по-силен за по-дълго, за да осигури превъзходна защита срещу износване, до 32% по-добра устойчивост на разграждане на мотороното масло от най-новия индустриален стандарт и до 50% по-малко изпаряване, за да запази вашата страст към шофирането жива.

В България маслата, които са в основата на успеха на Скудерия Ферари във Формула 1, се предлагат от Orbico и са достъпни във всички вариации за колите по българските пътища.