fbpx

Съвети за икономично пътуване

Idyllic View Of Multiple Lane Highway By Wind Turbine Field, sustainable energy, transportation

И най – малките промени и детайли във вашия стил на шофиране могат да спестят много гориво. Следвайте нашите съвети и научете как да стигнете по-далеч за по-малко.

Правете профилактика

Добре настроеният двигател ще спести изненадващо количество гориво. Всичко, от което се нуждаете, е една проста поддръжка и рутинно обслужване.

Изхвърлете ненужните предмети от колата

Всеки излишен килограм може да повлияе на вашата горивна ефективност. Така че, пазете багажника и задната седалка далеч от ненужни предмети, които могат да добавят тежест към вашия автомобил.

Изключвайте двигателя

На празен ход не се движите, но все пак харчите гориво. Като правило, ако сте на опашка или чакате някой повече от 1 минута – изключете двигателя си.

Сменяйте скоростите

Колкото по-висока предавка задавате при подходяща скорост, толкова по-ниска е натовареността  на двигателя, което може да подобри горивната ефективност. Затова винаги сменяйте предавка, когато се налага.

Карайте на затворен прозорец

Отварянето на прозорците по-време на каране ще увеличи разхода на гориво.. По-бързото шофиране също ще увеличи съпротивлението на вятъра, което ще накара автомобила ви да използва повече гориво.

Грижете се за акумулатора

По правило всичко, което изразходва допълнителна енергия ще увеличи  разхода на гориво – като климатик например. Но още по-лошо е ако акумулатора в лошо състояние. Затова проверете здравословното състояние на акумулатора си.

Избягвайте пиковите часове

Шофирането в интензивен трафик със стоп старт на двигателя ще се отрази негативно на икономията на гориво. Така че, избягвайте часовете на трафик, когато можете. Наистина ще забележите подобрението в разхода на гориво.

Отваряйте си очите

Мислете крачка напред, когато шофирате. Забавете рано при червени светлини, вместо да спирате напълно или например форсирайте леко при изкачване на път с наклон. Всички тези малки неща могат да добавят до подобрена икономия на гориво.

Избирайте подходящо гориво

Не всички горива са еднакви. По-добрите горива изгарят по-ефективно и могат да подобрят вашата икономия на гориво. Затова винаги избирайте такива с високо качество.

Проверявайте гумите

Правилно надутите гуми са не само по-безопасни и издържат по-дълго. Но те също така ще намалят съпротивлението по пътя, подобрявайки цялостната ви икономия на гориво.