fbpx

Съвети как да спестим електроенергия у дома

Resettlement of residents from the villages of Berezovka and Bestau in Kazakhstan, October 2017 HSSE Approved

Пестенето на енергия е важно за всички нас, тъй като това е необходимост, която използваме ежедневно. Можете да спестите енергия у дома по много начини, чрез използване на енергийно ефективни уреди и извършване на няколко малки промени в поведението си около къщата.

През този период, когато сме вкъщи повече от обикновено, е по-важно от всякога колко енергия използваме. Ето нашето бързо ръководство за това как можете да спестите енергия у дома.

Намалете използването на електроенергия

Намаляването на използването на електроенергия може да ви помогне да спестите енергия, като изключите електрониката и електрическите уреди, вместо да ги оставите в режим на готовност. Най-добре е да не оставяте преносима електроника, като лаптопи или мобилни телефони, да се зареждат излишно, тъй като това може да загуби енергия.

Енергоспестяващи уреди

Енергоспестяващите уреди с рейтинг A ++ или Energy Star могат да ви помогнат да намалите сметките и използването на енергия, но промяната на начина, по който използвате вашите уреди, също може да ви помогне да спестите. Можете да регулирате настройките на вашите уреди, като например на вашата съдомиялна и пералня към по-ниски температури. Опитваите се да избегнете измиване на половината предмети, когато е възможно е друго добро правило – стартирайте вашата съдомиялна и пералня, само когато са пълни. Закачането на прането и оставянето му да изсъхне на въздуха през не дъждовни дни е друг начин да спестите енергия, вместо да използвате сушилнята.

Изключете светлините

Важно е да изключите осветлението си, когато не сте в дадената стая в къщата си. Ако изключите светлината само за няколко секунди, ще спестите повече енергия, отколкото е необходимо, за да светне отново светлината, независимо от вида на крушката. Тъй като времето се променя и дните стават по-дълги през лятото, използвайте максимално естествената дневна светлина, като отворите завесите си.

Енергийно ефективните крушки са чудесен начин да ограничите използването си на енергия. Ако е възможно, препоръчваме да замените стандартните крушки с халогенни, флуоресцентни или LED крушки, което може да помогне за намаляване на разходите ви в дългосрочен план, тъй като тези крушки издържат по-дълго и изискват по-малко подмяна.

Как интелигентният електромер спестява енергия?

Вашият интелигентен електромер може да ви помогне да наблюдавате отоплението и използването на електроенергия, тъй като ви предоставя данни на живо.

Ето още няколко съвета:

- Дръжте вратата на фурната затворена по време на готвене:
 Температурата може да падне с до 25 градуса при всяко отваряне на  фурната, което ще увеличи разхода на електроенергия
- Не стойте пред отворена врата на хладилника:
 Колкото повече време стоите пред отворената врата на хладилника, толкова повече енергия изхабява той.
- Вкарайте в дома си по-естествена светлина с повече огледала и ярки стени.


- Изключете захранващите зарядни устройства, когато не се използват.
- Настроите компютъра си в режим на заспиване;
- Използвайте електрическата си кана, за да кипнете вода вместо микровълнова.