fbpx

Какво знаем за разсейването при шофиране?

Businessman sitting behind the wheel of a car, lifestyle, transportation, vehicle, smiling

Разсейването при шофиране e един от най-големите проблеми в съвременното общество. То не е най-голямата опасност на пътя, но е съвсем реална. Всеки ден хората са ранени или дори убити поради произшествие, пряко свързано с разсеяно шофиране. Повечето от сблъсъците и инцидентите, които възникват, включват разсейване като допринасящ фактор. Разсейването при шофирането може да варира значително по форма и тежест. Те варират от използването на мобилни телефони и друга електроника до превозване на пътници, включително деца и домашни любимци в превозното средство, хранене по време на шофиране и търсене на неправилно поставени предмети.


ФАКТИ

  • Отвличането на вниманието причинява една на всеки четири катастрофи – 1,5 милиона катастрофи годишно
  • Мобилните телефони са основна причина на разсейване на водача – водят до забавено време за реакция и объркване за мозъка.
  • Рискът от инцидент е по-висок при каране по тъмно.
  • Фаталният процент на катастрофите за тийнейджърите е 3 пъти по-голям, отколкото за водачите на възраст над 20 и повече години

Видове разсейване:

Визуалното разсейване

Визуалното разсейване включва сваляне на очи от пътя, като например поглед в телефон, GPS система или проверка на предпазния колан на детето в огледалото за обратно виждане

Ръцете не са на волана

Ръчното разсейване включва сваляне на ръцете от волана, докато се търси определен предмет които се намира в колата.

-Гледаш, но не виждаш

Когнитивното разсейване възниква, когато водачът  не е психически фокусиран върху самото шофиране

Ако нещо друго плени вниманието ви или имате проблеми с концентрацията си на пътя, това може да доведе до евентуални злополуки.